Германските хлебарки: 10 ключови факти които трябва да знаете!

Германските хлебарки бяха номер 1 вредител в жилищни и търговски обекти, докато на пазара не започнаха да се предлагат примамки за хлебарки. В резултат на това професионалистите за борба с вредителите постигнаха един от най големите си успехи в развитието за борба, чрез употребата на инсектициди.  Този успех премести германската хлебарка, от номер 1 в групата на вредителите, до второстепеннен вредител, за повече от десетилетие.  В последните няколко месеца, забелязваме завръщането на този неприятен и неканен гост, на първо място в класациите.  За това е време, отново да си припомним едни от най-важните аспекти на германската хлебарка, нейните навици и биология. 

Ето, 10 ключови факти които правят германската хлебарка един от по-предизвикателните вредители с които се сблъскваме днес:

  • Германските хлебарки се размножават с изключителна бързина. Една женска хлебарка може да създаде поколение от стотици хиляди хлебарки в рамките на само една година!  За да се предотврати растежа на населението им, или трябва да се зачестят професионалните посещенията на дадения обект за контрол над вредителите, или употребените химични или биологични методи за борба трябва да са достатачно дълготрайни за да бъдат активни до следващото посещение.
  • Германските хлебарки, обичат топлина и влажност. Хлебарките предпочитат висока температура - между 29℃ до 35℃, и влажност от 90 до 95% (въпреки, че те преживяват перфектно на стайна температура и влажност).  В една стая, хлебарките ще се концентрират там където температурата и/или влажността е най-висока. Пример за подобни места са; хладилници и друга техника генерираща топлина, под мивката, около водопроводните тръби (тръбите на топлата вода осигоряващи топлина и тръбите на студената вода, осигоряващи влага).
  • Германските хлебарки прекарват по-голямата част от живота си скрити и защитени. За всяка хлебарка която видите през деня, стотици могат да останат скрити в кухини и стенни пространства, в уреди, шкафове и други.  За да осигори защитата си, германската хлебарка предпочита да се крие в тесни пространства.
  • Германските хлебарки се събират на едно място. Пропускайки обект на съвкупсност, може да остави обичайните обитатели на обекта със сериозен проблем.  От друга страна, това, че германските хлебарки се трупат на едно място, може да бъде и позитивен фактор, подпомагащ отстраняването и борбата с проблема.  Кафеникавите петанца или зацапване, са отличителен признак за подобни места и един професионалист ще се възползва от тази „пътна карта“ за да постави остатачни инсектициди и примамки.
  • Германските хлебарки предпазват яйцата си в обвивка, която носят на телата си в продължение до един месец, и която освобождават малко преди да се излюпят яйцата. В този период, женската германска хлебарка, е по-малко активна и често остава скрита в пукнатини и цепнатини, осигоряващи нейната безопастност.  За това третирането на пукнатини и цепнатини с остатачни инсектициди е от изключителна важност.  Повтарянето на обработката след няколко седмици е задължително, с цел да има контрол над новоизлюпилите се нимфи.
  • Яйцата на германската хлебарка не са податливи на инсектициди. Повечето инсектициди не са в състояние да проникнат в черупката на яйцата, дори и ако са приложени директно върху него.  В повечето случай, макар инсектицидна обработка, яйцата се излюпват до няколко дни.  Това е и една от причините да се насрочи повторна обработка на обекта, с цел да се унищожи новоизлюпилото се поколение.
  • Германските хлебарки постоянно превземат нови области на инфектирания обект. По-големите нимфи често са тези които се разпръскват по нови области, последвани от възрастните мъжки, и в последствие от възрастните женски (но не тези носещи яйца).  Малките нимфи са по-малко мобилни. 

    Задължително е да се обработват и части на обекта необичайно обитавани от германската хлебарка.

    Подобни примери са съседни помещения и други, за да се осигури цялостна обработка и максмилен ефект.

  • Германските хлебарки откриват и избягват раьони с поставените примамки и инсектициди. Повечето инсектицидни спрейове и прахове са репелентни.  Ако хлебарките се отблъснат от третираната повърхност, те нямат достатъчен допир до инсектицида за да поемат нужната токсична доза.  Поради тази причина, е изключително важно, обекта да се обработи цялостно, без да се пропускат повърхности които биха могли да предоставят подслон за тези неприятни и неканени гости.
  • Германските хлебарки са способни да развият резистентност към инсектицидите. Когато насекомите са изложени на инсектицид, по-малко податливите могат да оцелеят и да предадат своята резистентност на поколението си.  В подобни случай, насекомото неможе да бъде контролирано от същия инсектицид. Понякога инсектицид от същото поколение позволява възможността за кръстосана резистентност.  За да се предодврати подобен случай, е важно периодично да се променя инсектицида и дори да се използват комбинации от инсектициди в контролирания обект с цел да се постигне максимален ефект.
  • Германските хлебарки са способни да променят обичайното си поведение. Например;
    - вместо гнездото им да е в кухнята, то да бъде открито в хола.
    - да се движи спокойно на дневна светлина.
    - гнездото им да бъде намерено на открито в тревата.
  • Ако контролът върху тези неприятни заселници на вашия блок е несполучлив, причините биха могли да са няколко:

  • Едно или повече от афектираните жилища, да не бъдат обработени. В повечето случаи, това са жилища с ниска хигиенна подръжка и непозволяващи достъп на техника който обработва обекта.  Подобни апартаменти изискват специално внимание.  В подобни случай, са необходими няколко обработки, в интервал от две до три седмици. Само така може да се постигне желания ефект, а именно тотално УНИЩОЖАВАНЕ НА ХЛЕБАРКИ.
  • Не пропускайте насрочена обработка. Всяка обработка е насрочена с цел достигане на максимален и желан ефект.  Пропускайки или просрочвайки обработка, препоръчана да бъде извършена в определен интервал от вашия професионален екип за борба с вредителите, вие позволявате на тези нежелани неприятели, отново да се размножават, връщайки ви обратно в начална позиция в борбата си с тях.
  • Неадекватно оправление на отпадаците.
  • Неправилна инсектицидна употреба.
  • Ако вашият дом или офис, се нуждае от професионална намеса за борба с вредителите,  свържете с нас, за да си запишете час за посещение!

    Коментари са забранени.