Оси – Къде се крият те през зимата?

Отсъствието на оси през студените зимни месеци е забележимо, но питали ли сте се някога къде отиват те? Дали остават в тяхното гнездо или мигрират както правят птиците? Кога осите се завръщат отново? – въпрос който притеснява много от нас.

От пролетта нататък ще започнете да забелязвате присъствието на по-големи от обичайните оси. Това са цариците оси излизащи от тяхното зимно скривалище. Цариците се забелязват първи, тъй като те излизат за да разузнават и открият ново кътче където да изградят своето гнездо и снасяйки яйцата си, да поставят началото на своята колония или също така наречени оси работници. Вие определено ще знаете коя е царицата оса ако й позволите да ви ужили, тъй като тя има много специфично жило, което може да използва многократно.

Работниците се грижат за изграждането и поддръжката на гнездото, както и да намират храна. До юни месец, гнездата могат да станат доста големи. Често можете да забележите оси работници накацали по външната част на гнездото си, тъй като те се грижат и ремонтират структурата му.

В края на лятото и началото на есента, осите стават значително по агресивни. Това е така защото храната намалява и те стават по неспокойни стараейки се да намерят хранителен запас. Газирани напитки, бира и изхвърлени плодове могат да представляват голям интерес за гладните оси, докато презрели и ферментирали плодове могат да причинят тромавост и опиянение.

Когато лятото наближава своя край, осите работници се прибират в гнездото на своята царица и умират. Единствено царицата остава жива. Тя напуска старото гнездо, никога да не се завърне отново в него и трябва незабавно да изгради ново за да снесе яйцата си от които ще се излюпят новата колония оси работници. Този процес на излюпване от яйце до възрастна, отнема 3 седмици.

Ако подозирате, че имате гнездо на оси във вашия имот, е важно да се свържете с професионалисти за контрол на вредителите, като нас. Не допускайте домашни любимци и деца в близост до гнездото, защото работниците както и царицата оса, могат да почустват заплаха което ще предизвика агресия във формата на ужилвания. Ние знаем как да се справим безопасно с осите. Свържете се с нас!

Коментари са забранени.