Оси – Къде се крият те през зимата?

Отсъствието на оси през студените зимни месеци е забележимо, но питали ли сте се някога къде се крият те през зимата?

Дали остават в тяхното гнездо или мигрират както правят птиците? Кога осите се завръщат отново? – въпрос който притеснява много от нас.

От пролетта нататък ще започнете да забелязвате присъствието на по-големи от обичайните оси. Това са цариците оси излизащи от тяхното зимно скривалище. Цариците се забелязват първи, тъй като те излизат за да разузнаят и открият ново кътче където да изградят своето гнездо. Тук, снасяйки яйцата си, поставят началото на своята колония или също така наречени оси работници. Вие определено ще знаете коя е царицата оса ако й позволите да ви ужили. Tя има много специфично жило което може да използва многократно.

Работниците се грижат за изграждането и поддръжката на гнездото, както и да намират храна. До юни месец, гнездата могат да станат доста големи. Често можете да забележите оси работници накацали по външната част на гнездото си. Работниците се грижат и ремонтират структурата му.

В края на лятото и началото на есента, осите стават значително по агресивни. Това е така защото храната намалява и те стават по неспокойни стараейки се да намерят хранителен запас. Газирани напитки, бира и изхвърлени плодове могат да представляват голям интерес за гладните оси. Презрели и ферментирали плодове могат да причинят тромавост и опиянение.

Когато лятото наближи своя край, осите работници се прибират в гнездото на своята царица и умират. Единствено царицата остава жива. Тя напуска старото гнездо, никога да не се завърне отново в него. Сега тя трябва незабавно да изгради ново гнездо за да снесе яйцата си от които ще се излюпят новата колония оси работници. Този процес на излюпване от яйце до възрастна, отнема 3 седмици.

Ако подозирате, че имате гнездо на оси във вашия имот, е важно да се свържете с професионалисти за контрол на вредителите, като Екзоконтрол ЕООД. Не допускайте домашни любимци и деца в близост до гнездото. Работниците както и царицата оса, могат да почустват заплаха което да предизвика агресия във формата на ужилвания. Ние знаем как да се справим безопасно с осите. Свържете се с нас!

Коментари са забранени.