Борба с Комари

Над 3 500 различни видa комари, могат да бъдат намерени в различните части на земята.  Някои видове са безвредни и полезни за човечеството, но повечето женски видове са ектопаразити.  Тръбовидната им уста или така наречен хобот, пробива кожата на гостоприемника, за да може да смуче кръв от него.  Повечето видове се хранят с кръвта на различни видове, предимно гръбначни животни, включително бозайници, птици, влечуги, земноводни, и дори някои видове риба. Някои комари също така атакуват безгръбначни и главно членестоноги.  Слюнката на комара често причинява дразнещ обрив, който е сериозно неудобство за потърпевшия. Много по-голямо е значението на видовете комари които са носители на болести, засягащи милиони хора, годишно. Преминавайки от гостоприемник на гостоприемник, комарите предават заболявания и инфекции като малария, жълта треска, западнонилска треска и филариатоза и др.  Кръвопийците са винаги женските от съответния вид.

Подобно на редица други насекоми, комарите също минават през 4-етапен жизнен цикъл: яйце, ларва, какавида и възрастен.  В повечето случай, женските снасят яйцата си в застояла вода, по бреговете или върху водни растения изоставени предмети, автомобилни гуми и др., в които би могло да се задържи вода.
Комарите предпочитат да снасят яйцата си, в тихи и спокойни води, като вида им определя дали те предпочитат сладки или солени води.

За повечето, първите три етапа на развитие, са прекарани около водата и отнемат между 5 и 14 дни.  В зависимост от вида и температурата на околната среда, някои видове живеещи в региони с ниски температури, забавят развитието си.  Този период на забавяне, може да продължи месеци, и завръщането им към развитието им да продължи само когато има достатъчно вода и топлина нужни за процеса.  Продължителността на живота на кръвосмучещите комари, зависи от вида, пола и климатичните условия, и варира от седмица до няколко месеца.

Снасянето на яйцата, се различава при различните видове комари, но най-често  женската изпълнява подскоци над повърхността на водата, изпускайки яйцата си, по единично или по няколко на веднъж.  Женските могат да снасят между 100 и 200 яйца. Ларвата има добре развита глава с устни четки които използва за хранене, голям гръден кош без крака, и коремна част.
Ларвите дишат през дихателни отвори, разположени на коремните сегменти, или чрез сифон, и трябва да излизат на повърхността често. Ларвите прекарват по-голямата част от времето си в хранене с бактерии и други микроби
намиращи се на повърхността. Преминават през четири подетапа преди да се превърнат в какавиди. В края на всеки стадий, ларвите
сменят обвивката си за да се даде възможност на по-нататъшен
растеж.

Възрастните комари обикновено се чифтосват в рамките на няколко дни, след какавидния етап. Мъжките живеят средно в продължение на 5 - 7 дни, хранейки се с нектар от различни растения и други източници на захар.

Главата им е специализирана за получаване на сензорна информация и хранене. Притежават фасетни очи и няколко сегментни дълги, антени. При всички видове комари, антените на мъжките в сравнение с женските, са забележимо по кичести и съдържат слухови рецептори, за да чуват характерния тон на женските.

Гръдният кош е специализиран за придвижване, с шест крака и чифт криле. Крилете на насекомото е продължение на външния скелет. Комарът може да лети до четири часа без прекъсване, с 1-2 км / ч, и може да изминава до 12 км за една нощ. С крилата си комарите, извършват 450 - 600 движения в секунда.

Коремът е специализиран за храносмилането и развитие на яйца и може да побере до три пъти собственото им тегло. Кръвта се смила с течение на времето и служи като източник на протеин за производството на яйца.

Комарите използват различни методи за намиране на плячката си, а именно химически, визуални и чрез топлинни сензори.  Интересен факт е предпочитанието им да се хранят с кръвна група О, хора с кожни и бактериални заболявания, висока телесна температура, и бременни жени.

Свържете се с нас за да запазите час, за борба с комари.

Коментари са забранени.