Има 30 вида мишки познати на човека. Мишката е малък бозайник, от разред гризачи, размножаващи се с необикновена бързина. Най-известните видове мишки са тези които обитават домовете и селскостопанските полета. Те често нахлуват в домът ви, в търсене на топъл подслон, храна и вода.

Гризачите са топлокръвни бозайници, разпространени в целият свят. Те имат големи предни зъби, с помощта на които гризат различни предмети, и са способни да причиняват големи щети в и около вашия дом. Мишките са живородни и повечето видове се размножават целогодишно.

Мишките могат да бъдат вредни за селскостопанството животни, тъй като се хранят със земеделски култури.  Често са виновни за структурни повреди и пренасяне на болести чрез паразити и изпражнения. Лошото си зрение, мишката компенсира с изключителен слух и разчита особено много на обонянието си, за да открива храна и да избегва хищници.

Благодарение на забележителната си способност да се приспособяват към различните условия на околната среда, мишките са едни от най-успешно развиващите се бозайници живеещи на Земята днес.

За живот в дивата природа, мишките копаят дупки с дълги входове, аварийни тунели или сложни маршрути.

Половата си зрялост мишките достигат на около 50-дневна възраст. В редки случаи, женските могат да навлязат в този период, за първи път между 25-тия и 40-тия ден.  Продължителноста на размножителния период е около 12 часа. Чифтосването обикновено се случва през нощта.

Средния период на бременността е 20 дни. Средният брой на котилото е между 10 и 12. Канибализмът не е необичайно явление.

Много хора купуват мишки за домашни любимци.  Мишките могат да бъдат игриви, любящи и да свикнат с човешки допир. Подобно на домашните плъхове, мишките не трябва да се оставят без надзор, тъй като те имат множество врагове, включително (но не само) птици, змии, гущери, котки и кучета. Мъжките са склонни да имат по-силна миризма от женските, но въпреки това, мишките са внимателни грумери и като домашни любимци не е необходимо да бъдат къпани.

Нашествиeто на мишки е опасно за хората. Мишките предпочитат да се  хранят с човешка храна, но могат да се хранят дори с картон и хартия, които са източник на целулоза. Урината, слюнката и изпражненията на мишките може да съдържа вируси и бактерий, като например салмонела и хантавирус- причинител на хеморагична треска, което е основателна причина за взимане на крути мерки. Препоръчително е да се предприемат действия, при първите признаци на наличие на мишки.

Най-ефективните методи за хуманна борба с мишки, са тези, прилагани от обучени специалисти за контрол на вредителите. Свържете се с Нас, за извършване на проверка и консултация.

Коментари са забранени.