Пръскане против Молци

Молците са насекоми, принадлежащи към семейство пеперуди, състоящо се от около 160 000 вида. С някои изключения, повечето молци са нощни.

Развитието е с пълна метаморфоза, т.е. пеперудите минават през четири етапа по време на своето развитие:

яйце, ларва (известна още като гъсеница), какавида и
възрастна пеперуда (имаго)

Ларвите се увиват в пашкули, в които остават, докато не приключи пълният процес на трансформация от гъсеница в молец. Някои ларви, предпочитат да прекарат този периода на растеж, под земята, копаейки дупки, в които прекарват целя процеса на метаморфоза.

МОЛЦИТЕ, ИЛИ ПО-ТОЧНО ТЕХНИТЕ ГЪСЕНИЦИ, СА ЕДНИ ОТ ОСНОВНИТЕ СЕЛСКОСТОПАНСКИ ВРЕДИТЕЛИ В ПОВЕЧЕТО ЧАСТИ НА СВЕТА.  НЯКОИ ВИДОВЕ МОЛЦИ СА СЕРИОЗНИ ДОМАШНИ ВРЕДИТЕЛИ. ЛАРВИТЕ СЕ ХРАНЯТ С ПЛАТ ОТ ДРЕХИ И ЗАВИВКИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ЕСТЕСТВЕНИ БЕЛТЪЧНИ ВЛАКНА, КАТО ВЪЛНА ИЛИ КОПРИНА, КОЕТО ГИ ПРАВИ СЕРИОЗНИ ДОМАШНИ НЕПРИЯТЕЛИ.

Молците, често стават жертви на хищници.  Едни от най-големите им врагове са гущери, котки, кучета, гризачи, прилепи, сови и други видове птици.  Ултразвукови чистоти, излъчвани от прилепи, предизвикват рефлекс, които ги кара да променят курса.  Молците, се привличат от изкуствено осветление, но причината за това е неизвестна.  Една от хипотезите за това поведение е, че молците използват техника на небесна навигация, наричана напречна ориентация. Чрез поддържане на постоянна ъглова връзка с ярка небесна светлина, като Луната, те следват права линия. Небесните обекти са толкова далеч, че дори и след пътуване на големи разстояния, промяната в ъгъла между молеца и източника на светлината е незначителен; допълнително, луната винаги е в горната част на зрителното поле, или на хоризонта. Когато молецът се сблъска с изкуствена светлина използвана за навигация, ъгълът на светлина се променя забележимо.  Пеперудата инстинктивно се опитва да поправи грешката, като непрекъснато се обръща към светлината.

ЗА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ ИЛИ ОГРАНИЧИ ВЛИЗАНЕТО НА МОЛЦИ В ДОМА, ПРОВЕРЯВАЙТЕ ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, ХРАНИ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ, ЗЪРНЕНИ ПРОДУКТИ, ДРЕХИ, МЕБЕЛИ, ТЪКАНИ, КИЛИМИ И РАСТЕНИЯ. ДРУГ ЕФЕКТИВЕН НАЧИН ДА СЕ ОГРАНИЧИ ИНФЕСТАЦИЯТА Е ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ВЪНШНО ОСВЕТЛЕНИЕ, КОГАТО Е НЕОБХОДИМО.

Коментари са забранени.