Сетивата на гризачите

Гризачите са много любопитни и социални животни. Най-често срещани между нас хората гризачи, са плъхове и мишки. За да можем да се преборим с тях, едно от нещата които трябва да разберем, е как работят сетивата на гризачите.

Зрение

Въпреки, че гризачите имат слабо зрение и виждат доста мъгливо, разположението на очите им позволява видимост върху по-голямо зрително поле. Широкият зрителен спектър им помага да избегнат своите врагове, като хищни птици, котки и др. В противоречие на неща които сме чували за зрението на гризачите, те могат да разпознават някои цветове. Това обаче не променя факта, че лошото им зрение е една от причините да обитават по скрити места, където да са по незабележими и предпазени от неприятели.

Слух

За разлика от зрението, слуховите способности на гризачите са много развити и много по-добри от тези на човека. Те чуват много по ниски звуци от нас и комуникацията между тях е най-често над нашия диапазон на чуваемост. Гризачите насочват ушите си към обекта на интерес за да могат да чуват по ясно. Ушите им са разположени на определено разтояние едно от друго, което е още една причина за добрия им слух. Слухът компенсира за лошото им зрение, помагайки им да избегнат враговете си в средата в която обитават.

Обоняние

Обонянието при гризачите е от изключително значение. Всяко едно вдишване им предоставя огромно количество информация за обекта в който се намират. Обонянието им предоставя информация дали в близост има опасност, храна, репродуктивен статус и сексуална зрялост, сведение за пола – мъжки или женски, ниво на стрес, индивидуално разпознаване и социален статус – доминиращ или зависим от други гризачи от вида му. Това изключително обоняние се дължи на между 500 и 1000 обонятелни рецептори, намиращи се в носната лигавица на гризача.

Допир

Гризачите усещат своята непостредствена среда благодарение на вибриси. Вибрисите са много чуствителни, подвижни мустаци, намиращи се на бузите, брадичката и веждите на гризачите. Мустаците (вибриси), подават към мозъка информация свързана с контактните възприятия. Вибрисите потрепват между 4 и 12 пъти в секунда и докосват повърхността в диаметър от 5 см от носа. Гризачите разчитат на информацията приета от мустаците много повече от тази добита от зрението.

Екзоконтрол ЕООД, предлага професионална защита против гризачи. Свържете се с нас, за повече информация.

Коментари са забранени.