Антикоагуланти против съсирване на кръвта

Какво са антикоагуланти?

 

Антикоагуланти са клас препарати, които работят за предотвратяване на съсирване на кръвта.

 

Как работят антикоагулантите в пест контрола?

 

Черния дроб произвеждат специален ензим, който позволява на тялото да произвежда витамин К, нужен за произвотството на кръвосъсирващ агент. Антикоагулантите спират производството на този ензим и предизвикват вътрешно кървене.

 

Какво означава ‘първо поколение’ антикоагуланти?

 

Първото поколение антикоагуланти имат по-слабо и изискват повече от един прием и по- голямо количество, за да имат летално действие върху гризачите.  Обикновено това става в процес на няколко дни и няколкократно хранене.

 

Какво означава ‘второ поколение’ антикоагуланти?

 

Второ поколение антикоагуланти имат висока токсичност и са изработени с цел да убиват гризачите които са изградили резистентност към първо поколение антикоагуланти.  Единичен прием на антикоагуланти от второ поколение е достатачно токсичен да причинят смърт на гризач.

 

Какви са симптомите и последиците от действието на антикоагуланти?

 

Признаци при достигане на нужната концентрация могат да бъдат: неконтролирано кървене, което не винаги може да бъде очевидно.  Затруднено дишане, летаргия и слабост са наблюдавани симптоми при гризачите. По-рядко срещани симптоми включват кашлица, повръщане, кървене от венците, припадъци, синини, подуване на корема и болки.

 

Колко време отнема за антикоагулантите да бъдат ефективни?

 

Смъртта настъпва между 3 и 10 дни, през който период, гризача продължава да се храни нормално.

 

Какви са предимствата на антикоагулантите?

 

Едно от главните предимства на антикоагулантите е времето което отнема от прием до причиняване на смъртта на гризача, което означава, че гризачите не свързват смъртта с хранителните си навици.

 

Коментари са забранени.