Унищожаване на Дървояди

Дървоядите са сезонни вредители.  Те снасят яйцата си в пукнатините на дървени материали и са способни да доведът до разрушителни последици за структурата на вашият дом.  Дървояда има 4 етапа на развитие – яйце, ларва, какавида и възрастен.  Възрастните, снасят яйцата си върху повърхността или малко под повърхността на дървото.  След като ларвите се излюпят, те незабавно започват да се хранят с дървен материал.  Живеят под повърхността на дървото, където се хранят, дълбаят лабиринти и тунели, и бавно растат.

След какавидния етап, следва да се преобразят в бръмбари.  Бръмбарите са силно привлечени от светлина и често могат да бъдат намерени в близост до первази, прозорци и тавански люкове.  

Дървоядите предпочитат влажни дървесни материали, и най-често се намират в тавански помещения, мазета и други затворени пространства, където процента на влажност е по висок. Видът на дървояда предопределя предпочитанията му, към мека или твърда дървесина.

Нашествието от дървояди, може да се наблюдава в стари мебели и къщи.  Признаци за наличието им е явно ако в или около дървото се появят малки дупчици, прах и изпражнения.  Размерът на отворите варира, но обикновено е между 1 мм и 1,5 мм, диаметър.

Превантивна мярка за отстраняване на проблема е да се отстрани влагата, но професионалната намеса с химически инсектициди е най-ефективния начин за контрол и унищожаване на дървояди.  

Коментари са забранени.