Стършели

Стършелите са най-големите жилещи насекоми, принадлежащи към семейство оси.  В България е разпространен Европейския стършел, с размери между 2 и 3.5 см дължина. Европейските стършели са кафяви с жълти ивици на корема.

Европейският стършел е социално насекомо, живеещо в колония. Колонията започва през пролетта с края на зимния сън на оплодената царица.  Тя, открива място за изграждане на гнездо, което построява най-вече от целулоза от изгнили дървесини. Обичайните места за гнездене са дупки в дърветата, но често могат да установят колонията си в тавански помещения или стенни кухини, а  понякога и в земята.

Първоначално, гнездото има само няколко клетки. Кралицата залага по едно яйце във всяка клетка. Когато яйцата се излюпят, кралицата захранва ларвите с нектар и други насекоми. Когато ларвите пораснат, те поемат работата и грижите върху новите ларви. Работниците са стерилни женски насекоми. Работата на кралицата е да произвежда яйцеклетки. През летния сезон, броят на работниците се разраства.

Европейските стършели се хранят с големи насекоми, като скакалци и пчели. Работниците са активни през нощта и често могат да влязат в дома ви, тъй като се привлечат от светлина.

В края на лятото мъжките се чифтосват с  цариците, за да подсигурят поколение за следващата пролет. Оплодените женски намират скривалище, за да прекарат зимата.  Колонията която се състой от мъжки и работници, умира в края на лятото.

При европейките стършели се прилага вечерен мониторинг, тъй като работниците са активни през нощта.

Гнездата на стършелите са трудно достъпни!

Ако подозирате наличие на стършели в дома, офиса или на други места в близост до хора, е препоръчително да се обърнете към  професионалисти, които притежават необходимото оборудване,предпазни средства и препарати за ефективния контрол над стършелите.

 

Коментари са забранени.